VACANCES DE NATURA

El Prepirineu català acapara una gran diversitat de flora i fauna difícilment localitzable en un altre indret de la Península Ibèrica i Casa Leonardo és l’allotjament rural perfecte per gaudir-la.

El Prepirineu català acapara una gran diversitat de flora i fauna difícilment localitzable en un altre indret de la Península Ibèrica i Casa Leonardo és l’allotjament rural perfecte per gaudir-la. Les nostres vacances de natura consten de sis sortides temàtiques de la mà de Mike Lockwood, guia especialitzat en flora i fauna amb més de 20 anys d’experiència a la Península Ibèrica. I els clients allotjats a la nostra casa rural podran apuntar-se a les sortides que els hi siguin de més interès. Hi haurà dies que s’emfatitzarà més el tema de les aus; altres, el de les papallones; altres, el de les libèl·lules i altres, el de la botànica. Observarem la flora i la fauna del Pirineu a un ritme pausat amb temps suficient per poder fotografiar tot allò meravellós que se’ns posi pel davant.

Dia 1 Arribada a Casa Leonardo
Arribada a la tarda – nit. Rebuda i sopar de benvinguda.
Dia 2 Estany de Montcortès: una visita matinal a una de les zones humides més importants de Catalunya, però alhora una de les més desconegudes.
Aquest estany d’origen càrstic és un oasi per a moltes espècies de fauna i de flora, especialment per les libèl·lules. S’hi han detectat fins a 25 espècies d’aquests insectes tan fascinants, cosa que fa que aquest indret sigui un dels punts de Catalunya amb més riquesa específica de libèl·lules. Tindrem temps per fer una passejada per l’estany i temps per fer fotografies a les espècies més significatives com són els grans anisòpters (Aeshna affinis i Anax parthenope) i  les espècies mitjanes dels gèneres de les Sympetrum i les Orthetrum, a més dels petits zigòpters dels gèneres de les Lestes i Erythromma.  La visita tindrà com a objectiu tant la detecció del màxim número d’espècies, com l’observació dels màxims tipus de comportament exhibits per a les libèl·lules: territorialitat, aparellament, oviposició i, si tenim sort, la metamorfosi de les larves en adults. A la tarda continuarem amb la recerca de libèl·lules tot visitant d’altres punts d’aigua de la vall del Flamisell on podem esperar trobar espècies més lligades als cursos dels rius (gèneres Onychogomphus i Cordulegaster) o a les petits basses d’aigües somes (gènera Coenagrion). A més, estarem molt atents a les papallones, ja que la humiditat ambiental d’aquests punts d’aigua també atreu aquests insectes tan brillants – sobretot, les Polyommatus sps.–­ i les aus. La zona també és bona per a l’observació dels rapinyaires forestals com el brillant oriol i d’espècies de la mitja muntanya com el sit negre i l’escorxador.
Dia 3 Vall de Riqüerna: una altra joia desconeguda de la muntanya catalana.
Aquesta vall, feréstega i solitària, arrenca des del poblet de Capdella en sentit nord-oest i remunta cap als contraforts del Parc Nacional d’Aigüestortes. Amb dues vessants molt diferenciades, l’obaga i la solana, podrem descobrir una riquesa excepcional de flora i fauna, amb elements més d’alta muntanya barrejats amb els de mitja muntanya. Seguirem un antic camí també utilitzat per la transhumància fins al pontet del salt de Rus. A partir d’aquí i en funció de les ganes que tinguem, podrem seguir amunt i arribar fins a l’estany Tapat. La riquesa de papallones diürnes en aquesta vall és extraordinària i esperem veure la gran Parnassius apollo, espècie emblemàtica del Pirineu, i un munt de les més petites licènids que, gràcies als seus colors blau i ataronjat metàl·lics, que brillen al sol com cap altre grup d’insectes. Tindrem temps per fer totes les fotografies necessàries. La flora d’aquesta vall és riquíssima  i veurem com les espècies de plantes en flor i el tipus de bosc canvia amb altitud i amb orientació, dos factors fonamentals per explicar on trobem els boscos del Pirineu i de quines espècies. Els voltors dels voltants del Parc Nacional seran presents al llarg del dia i podrem esperar també a trobar espècies típiques d’aquests ambients com la verderola, les gralles tant de bec vermell com de bec groc, la merla roquera o el còlit gris.
Dia 4 Collegats i Boumort
El congost de Collegats, entre la Pobla de Segur i Gerri de la Sal, és un dels congosts més impressionats que els grans rius que s’alimenten de les neus del Pirineu han excavat a les roques toves de les serralades prepirinenques. Aquí podrem gaudir de l’espectacle inoblidable dels voltors i àguiles que crien als penya-segats que dominen el camí que farem a peu. Altres aus com els ballesters i el falcó també hi són presents, i estarem acompanyats per un seguit de papallones termòfiles, és a dir, espècies que cerquen els lloc més càlids, ja que ens trobem al punt més septentrional de les seves distribucions. L’altra part de la jornada consistirà en una visita a les muntanyes de la serra de Boumort, l’únic punt a la Península Ibèrica on crien les quatre espècies de voltors europeus. Ens endinsarem pel camins de la serra de Cuberes a la recerca de libèl·lules i papallones, ja que aquesta zona és també la més rica de papallones diürnes de tot Catalunya. Per exemple, aquí podrem trobar espècies estivals rares com Polyommatus daphnis i Pieris ergane, ja que es senten atretes per les rieres d’aigües netes i els matolls d’espígol d’aquesta zona força seca.
Dia 5 Flora i fauna de la Conca de Tremp: els estanys de Basturs
Malgrat la seva naturalesa agrícola, la Conca de Tremp és rica en petits indrets d’alt interès pel que fa a la fauna autòctona, molts dels quals corren el perill de quedar-se en l’oblit. Pel riu Noguera Pallaresa trobarem un parell d’indrets molt rics en libèl·lules on podrem passar unes hores fotografiant i observant el comportament tan característic d’aquests insectes. Més enllà, trobarem els estanys de Basturs, un punt d’aigua permanent en un paisatge força sec, però de visita obligatòria per als que cerquen les libèl·lules. Les aus que trobarem a la conca són de caire més mediterrània que les que observarem a la Vall Fosca, i aquí podrem esperar veure abellerols, puput, la gran àguila marcenca i un grapat d’ocellets de bosc (tallaretes, tallarols, etc.). Ben a prop d’aquest indret trobem dos indrets d’interès singular: el parc cretaci amb les petjades de dinosaures i el poblet abandonat de La Rua, enlairat sobre un espadat de roca amb vistes magnífiques sobre la vall del riu Rialb. Per aquesta zona creix també una de les fagedes més meridionals d’Europa, amb una representació d’espècies de flora i fauna més pròpies de zones més septentrionals. I des d’aquí si encara hi ha ganes i temps podrem visitar l’església romànica de Covet o el castell medieval de Llordà.
Dia 6 Flora i fauna del Parc Nacional d’Aigëstortes i Sant Maurici
La nostra entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes serà per la porta sud, és a dir, per la vall Fosca i hi accedirem amb el telefèric de la Vall Fosca, que salva un desnivell de 450 m, des del pantà de Sallente fins a l’estany Gento, a més de 2.100 m. Aquí passarem tot el dia en un paisatge subalpí, gairebé desproveït d’arbres, on les roques granítiques són l’element dominador. Seguirem el camí de l’antic carrilet, un camí molt planer, fins a tornar un altre cop al telefèric per baixar altre cop al pàrquing del pantà de Sallente. Aquí trobarem espècies de flors subalpines i alpines que normalment costen molt d’esforç trobar: saxífragues, prímules, lliris i moltes més, totes elles acompanyades de les papallones pròpies d’aquests ambients – les espècies de la gènera Erebia, Colias, Polyommatus  i Argynnis. També observarem aus pròpies d’ ambients subalpins per sobre la línia dels arbres. A banda dels voltors i de les gralles, buscarem ocells més petits com el còlit gris, la cercavores, la cotxa fumada, la merla roquera i la cuereta torrentera.
Dia 7 Matí:Visita a la casa-mirador de Boumort.
Per acabar, visitarem una casa-mirador privada  dins de la part més feréstega de la serra de Boumort, on hi ha un canyet amb càmera que emet imatges que podrem veure des de la casa-mirador, i des d’on podrem observar les quatre espècies de voltors. Aquesta serra és l’únic punt de la Península Ibèrica – i molt possiblement tota Europa – on crien les quatre espècies de voltor. Totes quatre visiten el canyet i la nostra visita matinal coincidirà amb l’aportació setmanal de menjar al canyet i, per tant, esperem tenir visites molt bones dels voltors comú i negre, l’aufrany i el magnífic trencalòs. Boumort és un lloc privilegiat per l’observació de la flora i fauna i, a més a més dels voltors, hi ha abundants ungulats (sobretot cérvol), d’altres rapinyaires (àguila marcenca), flora de mitja muntanya, papallones i libèl·lules. Serà una manera excepcional per acabar l’estada a Casa Leonardo i el Pallars!

Preu de les Vacances de Natura

6 nits, 5 i 1/2 sortides a la natura amb guiatge
642 Persona
 • 6 nits en habitació doble en règim de mitja pensió
 • 6 dinars que es proporcionen amb carmanyola i tovalló de farcell, per generar el mínims residus
 • 5 i 1/2 passejades guiades per un guia de natura professional (Mike Lockwood de Wlaking Catalonia)
 • Assegurança d’accident
Popular

Desitgem que gaudiu d’aquestes vacances!

 

Dificultat:

Rutes de nivell moderat, amb un desnivell mig de 400m i de 5 o 6 hores de durada a ritme tranquil.

*Suplement de 10,00€ per dia per estades en habitació doble ús individual.

A tenir en compte:

 1. L’ordre de les sortides, la seva durada i el seu contingut poden variar en funció del temps. En cas de mal temps a zones més altes per exemple, s’intentarà visitar les zones més baixes.
 2. El transport va a càrrec dels clients, encara que es farà un esforç per omplir cotxes.
 3. El màxim de persones en les sortides és de 16.
 4. Es recomana que es vesteixi de forma adequada per anar a la muntanya – roba lleugera, però amb roba d’abric per als dies que es puja a més alçada, i  protecció contra el sol als dies de més bon temps.
 5. L’objectiu de les sortides és l’observació, l’estudi i a fotografia de la natura. Per tant, NO es plantegen com a sortides excursionistes i per exemple, es podrà passar el temps que calgui en un sol indret si la flora i fauna que hi viu ho justifica. El ritme de caminar serà més aviat lent per facilitar i possibilitar l’observació de la natura des de prop.
 6. Els clients respectaran les normes legals vigents dels espais protegits (no arrencar flors, etc.), a més a més de les normes del bon observador de la natura (silenci quan cal, paciència i respecte als animals i a les plantes).
 7. La visita a la casa-mirador de dissabte a la finca privada serà només de mig dia (matí) per permetre que els clients marxin havent dinat si volen. Però el preu és el mateix, de 102€ per dia ja que es paga el mig dia de guiatge i l’àpat als voltors. La visita només serà viable a partir de 7 o 8 persones, a no ser que s’accepti dividir el cost del canyet entre els visitants.
 8. Preu del telefèric no inclòs.

Per vacances ja planificades, consulteu la nostra agenda i si  voleu organitzar una sortida per un grup tancat i sobre una temàtica concreta contacteu-nos.

 

Reserva les teves vacances a Casa Leonardo

Una de les millors experiències de turisme rural. Estàs preparat? T'esperem
100% local

CONTACTA'NS

Truca'ns al +34 973 661 787

Vols parlar amb nosaltres?

Envia'ns un mail

Utilitzeu aquest formulari per fer-nos arribar els vostres dubtes, preguntes, suggeriments o qualsevol altra comunicació.

Passa per casa

Quasi sempre estem a casa, entra-hi i te l'ensenyarem! CASA LEONARDO C/La Bedoga nº2 25514 Senterada