Ruta a peu al dolmen de la Casa Encantada amb guia. Fes senderisme des d’una casa rural al Pallars!

Aquest diumenge 29 d’abril us fem descobrir el dolmen de la Casa Encantada amb guiatge.

El Dolmen de la Casa Encantada és un dels dolmens més ben conservats, ja que guarda totes les pedres en el seu lloc originari, té forma trapezoidal i encara avui en dia conserva restes del túmul.

El Dolmen de la Casa Encantada juntament amb el del Mas Pallarès, varen ser els dos primers dolmens publicats de Catalunya el 1872, de la mà de Moner i Siscart, quan encara es pensava que eren construccions fetes pels druides. Tot seguit us cito les paraules de Moner i Sicart:

” El hueco ó receptáculo de estas piedras, parece haber tenido dos destinos: El de altar para sacrificio de las víctimas y el sepulcro de algun personaje de la antigüedad. Porque todavía se descubren en la piedra horizontal, los surcos por donde debía correr la sangre de las víctimas: Porque su figura parece sepulcral, su puesto el destrozo de los cadáveres.

Allí, sobre estas antiguas piedras, los antiguos druidas hicieron sacrificios; …; sacrificios consistentes en dos toros blancos, seguidos de una víctima humana, por medio de un puñal de oro verificados por el sacerdote al pié colocado en un triángulo de bronce, con vestido descompuesto y tendida cabellera.”

Moner de Siscart va quedar tan impressionat que fins i tot els hi va dedicar un poema que tot seguit us cito:

Á los

Monumentos druidicos

de Piñana

No muy lejos de Piñana

En una agreste colina

Que domina

Toda la comarca en paz.

Horribles se ven monumentos

Entre lugares alzados

De vegetales cercados,

De un extenso robredal.

Allí del mundo dejado,

Vagan sombras presurosas

Horrorosas,

Paganismo corruptor.

Y siempre fatal ruido,

Del siglo turba su calma,

Que ellas tan solo en el alma

Sufren satánico ardor.

Allí busca el viajero,

Con puro y muy triste anhelo

Un recuerdo

Que hiela su corazon,

Y vertiendo mudo llanto

En montaña solitaria

Alza á Dios triste plegaria

Para olvidar su horror

Que en aquellas soledades

Faltan coronas de rosas

Aromosas

En la frente virginal;

Solo se encuentra una vana

Voz que vá !ah! publicando

Y triste vá resonando

Como un canto funeral.

Los sacrificios humanos

En esta Roca encantada

la mirada

Nunca podrá ya ver.

Que el nuevo y el mundo ancianos

Odiando esta ara maldita

Solo la imagen bendita

Piden del Eterno ser.

J.M.Moner.”

Es tracta d’un sepulcre de cambra pirinaica de llosa rebaixada, realitzat amb lloses de conglomerat olocènic, que fa que tingui una degradació més paulatina que la roca calcària i per tant una millor conservació. Es compon de dues grans lloses laterals, una de capçalera ben encaixada i una llosa d’entrada rebaixada que només tanca la tercera part

de l’entrada deixant una obertura lateral transitable. La cambra es troba al centre d’un túmul bastant deteriorat, que mesura 12 metres de diàmetre, fet de pedra i terra. El túmul encara cobreix gran part de les lloses.

Un dels grans problemes d’aquest dolmen és la manca de troballes degut al seu primerenc descobriment fruit del seu destacament en el paisatge, i per tant al llarg de tots aquests anys ha estat expoliat, i un altre problema és el d’haver estat utilitzat com a cabana de pastor que fa que es trobi la seva estratigrafia bastant remoguda.

Molts dels megàlits estan envoltats de llegendes que fan que el poble cregui que els dolmens estan relacionats amb gegants d´estatura enorme. Sobretot abunda la llegenda segons la qual es creu que els dolmens eren la casa d’un gegant, i aquest és el cas de la Casa Encantada. Es parla d’una enorme geganta que en les seves correries no parava de filar, i portava a sobre les lloses que formaven el monument megalític: una a sobre el cap, les altres dos una sota cada braç i la quarta a l´esquena. Quan es feia de nit es sentava i ja li quedava feta la casa. Si li oferien allotjament, no l´aceptava dient:

“Casa mía, Cama mía” o bé “Casa mía, per pobre que sía”.

Un dia, al passar pel punt indicant se li va fer de nit, preparà la casa, però durant la nit morí, i allí quedà la seva casa i la seva propietària enterrada en el seu interior.

Aquesta llegenda està recollida per AMADES,J.  (1941),pp.120-121.

“A Pinyana asseguren que es tracta d’una “encantada” de l´Estany Obert, un lloc molt pintoresc del barranc de Pinyana, habitat per encantades i bruixots. Una nit, aquesta geganta va sortir del torrent en direcció a la serra, amb una enorme pedra sobre el cap, dues sota de cada aixella i una altra per davantal. I tot això sense deixar de filar amb una filosa i el fus. Arribà extenuada al capdamunt de la carena i morí.

Segons la versió de Sarroca, es tracta d’una encantada, una bruixota vagabunda que anava per aquests mons de Déu, carregada amb tres grans canteres. Una tarda, a posta de sol, va passar per davant de la borda de Torres de Sarroca. En veure-la carregada com un ruc, li van oferir allotjament. Ella però el rebutjà, tot exclamant:

-Casa meua, jaça meua!

I prosseguí costes amunt amb un pam de llengua. Va arribar tan afatxada al fil de la serra que les cames li van fer figa i morí d’esgotament”

Aquesta llegenda ha estat recollida pel Pep Coll (1986). Quan Judes era fadrí i sa mare festejava. Llibres del Mall. Barcelona.

Ruta Cadolla – dolmen Casa Encantada
Distancia 4.494 km
Durada Mig dia
Temps marxa 2h 45min
Ascens acumulat 474 m
Desnivell acumulat 474 m
Nens A partir del 9-10 anys
Descripció Aquesta ruta comença al nucli de Cadolla per enfilar-nos per entre senderons i pistes al Pla de Comillini. Des d’aquest altiplà privilegiat podrem observarla Serralada del Pirineu i el dolmen denominat “La Casa Encantada”.El retorn es proposa per la població de Pinyana, enclau dela Ribagorça on hi encara hi algunes famílies temporalment, tot vetllant el poblet i els senders d’accés al dolmen.
Observacions Guia:LA PETJADA(Judith Mira 620.81.61.84)
Punt trobada A les 09:30 al poble de Naens
Recomanacions
Mapa
Perfil

Disfruteu tot caminant de les nostres llegendes!

One Comment

  1. Rosa Llados

    La Casa Encantada és molt maca, i el lloc és màgic, segurament no és casualitat que triessin aquest indret per fer vés a saber què,… Merci per compartir la informació!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>