Pujar al Tren dels LLacs és una altra manera de disfutar de la naturalesa i de Casa Leonardo

Pujar al tren, asseure’s, gaudir del trajecte, des de la plana fins al Prepirineu, des de Lleida fins a La Pobla de Segur. La finestra del vagó del tren ens acosta, en cada racó, a un paisatge de gran bellesa: un territori de camps de conreu, aspres i feréstecs, de parets calcàries i aigües contingudes i al fons, potser, els cingles blancs del Pirineu.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DgGakphzvcM&feature=related]

La línia ferroviària Lleida–La Pobla de Segur va ser inaugurada l’any 1924, però només es va construir el tram Lleida–Balaguer. Anys més tard i passada la Guerra Civil, fou Renfe qui s’encarregà de continuar les obres de la via per arribar l’any 1949 a Cellers, l’any 1950 a Tremp i, per acabar, l’any 1951 a La Pobla de Segur.

Encara que en aquell moment s’estudia la possibilitat real de fer arribar la línia un tram més amunt, fins a Sort, el projecte transfronterer de completar la línia a Saint Girons (França) queda al final descartat definitivament.

La via transcorre per la dreta del riu Segre des de Lleida fins a Balaguer. Ho fa per una via única en un itinerari planer fins que arriba a les primeres muralles muntanyoses de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa. Ben aviat, el tren forma part de la conca del riu Noguera Pallaresa que l’acompanyarà, entre embassaments i serralades muntanyoses com el Montsec, fins a la Pobla de Segur, la darrera parada. Per arribar fins allà, el tren haurà hagut de superar un total de 41 túnels i 31 ponts.

Quatre són els llacs que trobem al llarg del recorregut: Sant Llorenç de Mongai, Camarasa, Cellers i Sant Antoni.

El blau de les seves aigües tranquil·les i netes reflecteix els serrats abruptes del Montsec, un autèntic paradís per a la pràctica de tota mena d’esports aquàtics. De fet, però, som davant de construccions artificials iniciades durant el primer terç del segle XX, amb la voluntat de proveir de reserves d’aigua de boca i de reg i, alhora, dotar les ciutats i viles del país d’eines de producció energètica.

Túnels, ponts i viaductes ens ajudaran a superar els penya-segats d’aquesta serralada calcària de més de 40 km de llargària.

Amb una força erosiva colossal, els rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana van aconseguir obrir-se pas a través de les seves parets i perfilar els espectaculars congostos de Mont-rebei i Terradets, que divideixen la serralada en tres sectors diferenciats d’est a oest: el Montsec de Rúbies, el Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. L’altura màxima d’aquest serrat, que en cada pedra ens descobreix l’herència viva del pas del temps, és de 1.676 m.

Un cop superats els quatre llacs amb tren, arribem a La Pobla de Segur, des d´on començarem a gaudir d’un seguit d’activitats que ens ofereix l’agència de viatges Pirineu Emoció de La Pobla de Segur  http://www.trendelsllacs.cat/paquets-turistics

Si escolliu el paquet turístic de Pallars Nostàlgic podreu allotjar-vos a Casa Leonardo, per seguir compartint la nostàlgia del cap de setmana.

El Pallars Nostàlgic us permet descobrir els encants del Pirineu més autèntic, a través de la nostàlgia dels antics oficis i costums. Viatge històric als Pallars Jussà i Sobirà, al cor del Pirineu català, revivint les transformacions experimentades durant la primera meitat del segle XX, els canvis en les formes de vida i els oficis perduts. Entre fantàstics paisatges muntanyencs, interessants visites culturals a museus i monuments, i degustació de la gastronomia autòctona, anirem a la descoberta del salt transcendental d´una societat rural i secularment aïllada, de caràcter agrícola i ramader, a l´actual desenvolupament industrial i turístic, gràcies en part a la revolució que va suposar l´explotació de la riquesa hidroelèctrica.

El programa del paquet turístic Pallars Nostàlgic consta de:

Dissabte:

 • 9.00 hores. Sortida de Lleida amb el Tren dels Llacs per la línia panoràmica de la Noguera Pallaresa, fins La Pobla de Segur.
 • Visita al Molí de l´Oli i Casa Mauri, conjunt d´edificis modernistes.
 • Visita al Museu dels Raiers del Pont de Claverol, sobre l’antic ofici desaparegut del transport fluvial de fusta.
 • Visita a la centenària fàbrica de licors Portet, on es podrà degustar la famosa Ratafia dels Raiers.
 • Dinar-menú pallarès en un restaurant local.
 • Visita de les botigues-museu de Salàs del Pallars: queviures “Ultramarinos y coloniales”, farmàcia, barberia i cafè
 • Allotjament en règim de mitja pensió a Casa Leonardo

Diumenge:

 • Visita al Museu Hidroelèctric i la central de Capdella del 1914
 • Estany de Montcortès. Un indret molt especial enmig d´una paratge deliciós
 • Visita a Gerri de la Sal, els salins i la casa de la sal. Panoràmica de la imponent col.legiata romànica de Santa Maria.
 • Dinar-menú pallarès en un restaurant local.
 • Congost de Collegats. Una parada enmig d´aquest impressionant estret de la Noguera Pallaresa.
 • Viatge de retorn a Lleida amb el Tren dels Llacs.

Espero que us agradi aquesta manera diferent d’arribar al Pallars i disfrutar de la naturalesa i de Casa Leonardo.

Fins aviat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>