La transhumància de les eugues, eqües en pallarès, a la Vall Fosca.

Eugues a Filià

Dia 1 de juny de 2013, ens trobem a les 5:30 del matí amb l’eqüasser Josep Banlles, conegut també com el Pepito, a Senterada. I amb el seu jeep arribem fins a sota Molinos on el dia abans el Pepito hi va tancar la cavallada. Sí, el dia abans les va arreplegar de Serraspina i les va baixar cap a la Pobleta de Bellveí  i d’aquí les va portar fins a sota Molinos.

Vall de Filià
Vall de Filià

A sota Molinos prenem el primer café i pastes d’allò més bones. El Pepito revisa tot el bestiar i obre la tanca. Quasi totes surten fuentes, ja que són coneixedores dels anys anteriors del camí que els hi toca fer. Dic quasi totes ja que durant els mesos d’abril i maig la majoria d’eqües han parit i els pollins emprendran per primera vegada aquest llarg camí de 6 o 7 hores. Les que han nascut més tard i encara no tenen un mes es queden amb les mares unes setmanes, ja que encara popen i debilitarien les mares i els pollins no aguantarien el cansament del camí. Aquestes, quan pertoqui les pujarà el Pepito amb el jeep.

Dies abans de la transhumància se’ls hi talla la cua a les eugues i cavalls. Els deixen amb poc pèl perquè així els cavalls els va millor per muntar-les. La part del final de la cua si que els la deixen amb pèl, perquè puguin espantar les mosques.

Acompanyen la ramada de quasi 200 caps de bestiar, entre cavalls, eqües i pollins, el Pepito i amics i veïns de la zona.  Passem per la Torre de Capdella, Espui, la Central de Capdella i Capdella. I passat aquest últim poble deixem la carretera per agafar la pista que ens portarà al Port de Filià. Però abans de començar la pujada tan la cavallada com els acompanyants fem un bon esmorzar per agafar forces i poder superar les més de 3 hores de pujada.

Pujant les eqües a Filià
Pujant les eqües a Filià

 

Eugues a Filià
Eugues a Filià

Com es nota que els animals coneixen el camí, engeguem cotxes i comencen a pujar amb una força que fa difícil seguir-los.  Pugen impacientes cap als nous pasturatge d’estiu, on hi estaran fins a l’octubre. L’ eqüasser hi pujarà un cop per setmana a comprovar que tot vagi bé i a donar-los la sal que els aporta els minerals necessaris.

També passa al contrari, quan se’ls acaba el menjar, la feina és retenir-les a la muntanya, elles volen tornar a casa, saben el camí de tornada. Per això és necessari  fer un tancat amb filferro electrificat per evitar que baixin abans d’hora.

A l’octubre tornaran a fer el camí de baixada guiats per la cabeçana, que és l’euga que guia a les altres i que duu una gran esquella al coll. A Erta faran la primera parada cap al 10 d’octubre, i pels volts del 23 a 26 d’octubre a Sentís faran la tria del bestiar. El comprador amb un camió carregarà els pollins i també s’endurà el rebui

Filià, muntanya on la tradició xoca amb la modernitat
Filià, muntanya on la tradició xoca amb la modernitat

_bèsties que són velles o que tenen alguna  tara _. Les eqües i cavalls baixaran per vetlles de Nadal i passaran l’hivern als prats d’Envall, al costat de la Pobleta de Bellveí.

 

 

Paraules pallareses:

  • eqüasser= euguasser
  • fuentes= amb força
  • eqües= eugues

 

 

 

 

Aquí us deixo unes imatges perquè també pugueu gaudir d’aquest dia tan especial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>