GEOLOGIA, ON LES PEDRES PARLEN

Al llarg de la comarca dels Pallars hi ha 26 punts d’especial interès geològic que permeten llegir el procés de formació de la Terra.

El patrimoni geològic del Pallars Jussà té un gran valor científic, cultural i educatiu que permet reconèixer i interpretar els processos que han modelat aquesta zona i, alhora reconstruir l’evolució de la historia de la vida de la Terra en aquest indret. Tal és la seva importància que aquest territori forma part del Geoparc Conca de Tremp – Montsec i és Geoparc Mundial de la UNESCO.

I ho podeu descobrir tot estant a la nostra casa rural!

Des del punt de vista ecoturístic, aquest patrimoni té un interès educatiu i interpretatiu, destacant la seva bellesa i espectacularitat paisatgística.

Els espais d’interès geològic que destaquen dins el territori del Geoparc són molts, en destaquem els següents:

 • els jaciments (ossos, icnites i ous) de les restes dels últims dinosaures d’Europa que trobem a Orcau, Basturs o Coll de Nargó i que es poden visitar a través de les sortides guiades organitzades des del Museu de la Conca Dellà a Isona o Dinosfera a Coll de Nargó.
 • les estructures d’encavalcaments i conques d’avantpaís característiques de la zona amb, per exemple, l’anticlinal de Bóixols i el de Sant Corneli o el sinclinal de Carreu.
  el patrimoni miner del territori, del qual destaca les mines visitables de Castell a la Vall Fosca, que compten d’un recorregut senyalitzat amb informació per comprendre la seva història i geologia.
 • l’estratotip de l’Ilerdià definit a la zona que de la carretera de Montllobar que va des de Tremp a Pont de Montanyana
 • les formacions de doms de tova als estanys de Basturs
 • els exemples de processos geològics actius i més recents com és l’esllavissada de Puigcercós
  els sediments mareals eocens de la vall d’Àger i els conglomerats de Collegats a Claverol i Hortoneda
 • La Conca de Tremp és una de les regions clàssiques d’estudi de la geologia reconeguda mundialment. Aquesta popularitat es deu a la gran varietat de paleoambients que van des d’ambients de mar obert i profund (margues i gresos), fins a terres àrides (argiles i graves), passant per esculls i dipòsits de plana de marea. L’observació en els excel·lents afloraments de les textures i estructures sedimentològiques, dels canvis litològics laterals i verticals així com la presència de nombrosos fòssils, permeten la reconstrucció i observació de l’origen dels sediments i dels processos que els han originat.  

Per gaudir de la geologia del Geoparc us recomanem fer-ho  amb un guia especialitzat per interpretar millor l’origen i evolució dels elements geològics, tot estant a la nostra casa rural.

Fotos cedides pel Geoparc Conca de Tremp – Montsec.

Autor: Jordi Peró i Núria Verdeny 

RESERVA DIRECTAMENT AMB NOSALTRES, A LA FAMÍLIA QUE T’ATENDRÀ DURANT LA TEVA ESTADA

Reservar a la nostra web també té avantatges:

 • Millor preu garantit
 • Beguda de benvinguda
 • Escull l’habitació que més t’agradi
 
<

Geoparc

Passeja't!

Parc Natural de l’Alt Pirineu

Passeja't!

Boumort

Passeja't!

El Congost de Mont-rebei

Passeja't!

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici

Passeja't!

L’estany de Montcortès

Passeja't!

Els estanys de Capdella

Passeja't!

El telefèric de la Vall Fosca

Passeja't!

La Vall Fosca

Passeja't!

Reserva la teva habitació ara! Reservar directament té avantatges

CONTACTA'NS

Truca'ns al +34 973 661 787

Vols parlar amb nosaltres?

Envia'ns un mail

Utilitzeu aquest formulari per fer-nos arribar els vostres dubtes, preguntes, suggeriments o qualsevol altra comunicació.

Passa per casa

Quasi sempre estem a casa, entra-hi i te l'ensenyarem! CASA LEONARDO C/La Bedoga nº2 25514 Senterada

Comments are closed.