Excursions a peu per famílies amb nens: D’Antist a Estavill (Vall Fosca)

Els safareigs d'Antist

A peu amb família d'Antist a EstavillEn les properes línies us explicaré una de les millors excursions a peu per famílies amb nens a la Vall Fosca. La ruta a peu comença al poble d’Antist i arriba al poble d’Estavill, un recorregut molt planer d’ 1 hora i 10 minuts de durada, amb unes vistes impressionants:  unes vistes pel balcó de la Vall Fosca.

Una excursió per alguns dels pobles del solà, Antist i Estavill, on encara perdura la seva estructura medieval. Les cases les trobem aplegades al voltant d’un turó central, delimitat per dues portes formant un conjunt fortificat anomenat vila closa.

Arribats a Antist deixem el cotxe a l’aparcament, i si aneu amb nens, ja veureu com us costa començar la ruta ja que justament al costat de l’aparcament hi han els safareigs plens de capgrossos.

A peu amb família d'Estavill a Antist

Des de l’aparcament d’Antist tornem uns 500 metres per la carretera per la qual hem arribat i hi trobarem a mà dreta l’antic camí cap a Estavill.

A l’entrada del camí hi ha un plafó amb el mapa de l’itinerari i a uns metres trobem un pal indicador de direccions. A l’esquerra assenyala l’antic camí que baixa cap a la Pobleta de Bellveí però nosaltres continuarem pel camí pla, mantenint la direcció que es duia, cap a Estavill. A partir d’aquí el camí avança sense interrupció per la vessant entre antics bancals de conreu, matollars i algunes clapes de roures, sempre mantenint l’alçada fins arribar a Estavill.

Al llarg del camí es passarà per un barranc, el qual a la primavera porta molta  aigua i és un gran al·licient pels nens de la casa.

Sant Roc al terme d'AntistAmb vistes ja d’Estavill trobarem Sant Roc. S’explica que aquest pilar va ser construït en edat Mitja quan la pesta estava a punt d’arribar a Antist, i les persones del poble van demanar a Déu que els protegís d’aquesta greu malaltia i van prometre que si no arribava al poble construirien un pilar a Sant Roc (advocat i protector de pestes i malalties) al límit del terme d’Antist. Però per què es va construir al costat del camí? Doncs perquè es creia que les pestes les portaven gent malèfica que l’estenien a la velocitat que camina una persona. I per tant, es creia que era pels camins que entraven les pestes als pobles. Per això Sant Roc està al costat del camí, al límit sud del terme d’Antist.

I així va ser, la pesta no va arribar a Antist i els seus habitants van complir la promesa: es va construir el pilar i s’hi posà el Sant. A partir de llavors el 16 d’agost fou festa votada, els pagesos i tot el poble feien festa ( fos el dia que fos, no es treballava), s’anava a missa i en processó s’arribava fins a Sant Roc i es feia la benedicció del terme (terra, animals i persones, per protegir-los tot l’any de qualsevol pesta), i es cantaven els goigs en honor al Sant. En l’actualitat i des d’aproximadament els anys 80, el 16 d’agost es fa una caminada popular fins a sant Roc, on es fa un bon esmorzar, es diu un parenostre i es canten el goigs.
Aquest relat sobre Sant Roc ha estat escrit gràcies als records de la Maria Soldevila de Casa Farreró d’Antist i Agustí Hereu de Casa Santaulàlia d’Antist.

El camí desemboca en una pista just per sobre el poble d’Estavill. Podem anar a la plaça a beure i podem reposar-nos per agafar forces, per retornar cap a Antist pel mateix camí per on hem arribat a Estavill.

Bones caminades amb família per la Vall Fosca!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>