Aquesta tardor veniu a la brama de Boumort: “La berrea”

La ruta de la brama de Boumort s’endinsa per uns dels paisatges més meravellosos del pre-pirineu occidental català amb serres abruptes i relleu força accidentat que dóna peu a forts contrastos, la qual cosa afavoreix una gran diversitat. Va ser declarat Reserva Nacional de Caça de Boumort amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen.
L’altura màxima de la Reserva s’assoleix al pic de Boumort (2.077 m), al Pi Sec (1.917 m) i al del Cap de Carreu (1.848 m).

La ruta amb 4×4 ens permetrà gaudir dels boscos i observar la vida i costums dels cèrvols. La millor època per veure’ls és des de mitjans de setembre fins mitjans d’octubre, ja que és l’època de cel, que es coneix amb el nom de la brama.

A l’època de la brama els individus dominants desenvolupen una intensa activitat per mantenir unit l’harem.  Per tant, durant aquesta època no paren de perseguir-se i lluitar amb la resta de mascles competidors, per fer-se veure o millor dit fer-se sentir, fet que els acaba provocant un desgast notable al final de la temporada del zel. És un espectacle únic i digne de veure, que és millor fer-la de forma guiada.

Al llarg de la ruta també es podrà veure gran diversitat d’aus i mamífers.

Les espècies d’aus més representatives són el trencalòs (Gypaetus barbatus), el voltor comú (Gyps fulvus) i l’aufrany (Neophron percnopterus). Destaquem també altres rapinyaires com l’àliga daurada (Aquila chrysaetos), el duc (Bubo bubo) i el falcó pelegrí (Falco peregrinus). Pel que fa  a mamífers, els que trobem en un nombre més abundant són el gat fer (Felis sylvestris), el toixó (Meles meles), la guineu (Vulpes vulpes) i el senglar (Sus scrofa).  L’isard (Rupicapra pyrenaica) és un visitant ocasional de la zona.

 

Per aquesta tardor us hem preparat un paquet turístic de 2 dies per disfrutar amb 4×4 la brama de Boumort.

A partir de 262€ per parella!

El paquet inclou dos dies en règim de mitja pensió a Casa Leonardo i la sortida a Boumort amb  taxis 4×4 Ignasi, el millor guia per la brama.

Des de Vine al Pallars viu el Jussà us proposem conèixer Boumort i la brama a peu amb guia, però combinant-ho amb taxis 4×4 . Podeu consultar les sortides a l’agenda de Vine al Pallars viu el Jussà.

Us recomanem complementar la brama amb l’observació dels 4 voltors del Pirineu al canyet de Boumort!

[symple_box color=”green” text_align=”left” width=”100%” float=”none”]
[symple_highlight color=”green”]

Des de la nostra casa rural us proposem veure aquests voltors des de prop i veure el seu comportament i entendre que s’han de protegir  atès que compleixen un paper ecològic essencial: eliminen els animals morts i impedeixen la propagació d’epidèmies de manera gratuïta i eficaç.

 

Observació dels 4 voltors al canyet de Boumort: el trencalòs (Gypaetus barbatus), el voltor comú (Gyps fulvus), el voltor negre (Aegypius monachus) i l’aufrany (Neophron percnopterus)Voltors de prop: us proposem una sortida amb 4×4 fins al canyet de Boumort per observar els 4 voltors: el trencalòs (Gypaetus barbatus), el voltor comú (Gyps fulvus), el voltor negre (Aegypius monachus) i l’aufrany (Neophron percnopterus)* .

El canyet és un amagatall des del qual podràs observar els voltors, ja que abans de l’arribada vostra el guarda de Boumort els hi tirarà bèsties mortes  perquè els voltors baixin a menjar-se-les i així poder-los observar i fotografiar.  Tindreu els voltors molt a prop (5 metres)  mentre s’alimenten. L’activitat dura unes 5 hores, de les quals unes 2 hores s’utilitza el canyet.

El preu del canyet + el taxi és de 270€ a dividir entre els ocupants (màxim 6 persones).

*L’aufrany només el veurem de febrer a agost.

[/symple_box]

El canyet de la Reserva Nacional de Caça de Boumort fa 20 anys que funciona gràcies al gran esforç dels guardes de la Reserva (per exemple, l’any 2004 es van aportar més de 6.000 kg de potes de xai). Actualment és el segon punt de la península Ibèrica amb més presència d’una espècie en perill d’extinció, com és el cas del trencalòs (Gypaetus barbatus). Així mateix, gràcies al funcionament d’aquest canyet, la reserva compta avui dia amb la colònia de cria de voltor comú (Gyps fulvus) més important de Catalunya.

Des del 2003 hi ha un nou observatori al canyet de Boumort, que substitueix l’anterior, des d’on es pot garantir un correcte funcionament del servei de fotografia. A la vegada, s’ha dotat el canyet d’un espai ben condicionat per a l’estudi científic d’aquestes espècies.

Animeu-vos a venir al Pallars a disfrutar de la brama, els voltors i de Casa Leonardo, i segur que algun bolet també us sorprendrà al llarg de la vostra estada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>