Els fruits de tardor ens permeten elaborar receptes exquisites com el mostillo i l’all i oli de codony, i fer unes fires de gran renom. Ahhh i si plogués podríem parlar de bolets!

Al Pallars és el moment de recollir els fruits de tardor.

I els fruits de tardor ens permeten elaborar plats exquisits típics de la cuina pallaresa i fer unes fires de gran renom.

Pel que fa als bolets, aquest any ha sigut un any nefast, sense pluges, una gran sequera i per tant ni un bolet! De totes maneres, com cada any es celebrarà aquest cap de setmana , 23 d’octubre, Fira del Bolet d’Isona i Conca Dellà  .

El codony i el mostillo, productes molt típics de la cuina pallaresa donen nom a les Fira del codony de Tremp (29 d’octubre) i la del Mostillo de Llimiana (9 d’octubre) ja passada.

La tardor és un moment de l’any molt important en el calendari ramader tradicional, doncs tanca el procés d’anada a la muntanya i als pasturatges d’estiu dels ramats transhumants, que baixen a cercar climes més benignes de la terra baixa. Allà comença el tracte i l’intercanvi de bestiar. Per això, la tardor concentra la Fira ramadera de La Pobleta de Bellveí l’1 i 2 d’octubre i la Diada de rememoració de la Fira de Salàs el 13 de novembre.

Intercanviar i compartir tota mena de productes són les dues principals activitats que es fan durant la Fira de col•leccionisme de Talarn el 5 i 6 de novembre.

I abans que arribi Nadal també podem participar de la Fira d’hivern de Conques el 8 de desembre i la Fira de Santa Llúcia de Vilamitjana l’11 de desembre.

Però en aquest post m’agradaria explicar-vos uns dels plats més típics de la cuina pallaresa com és el mostillo.

Originàriament el mostillo es feia del most, d’aquí el seu nom. El most i les nous es fan bullir durant mitja hora; es treuen del foc i es deixen refredar una miqueta aprox. 10 minuts. S’hi afegeix la farina a poc a poc fins que es faci espessa. Es torna a posar al foc, sense parar de remenar, i es deixa bullir uns minuts. Un cop passat aquest temps ja estarà llest per a ser menjat. Caldrà repartir-ho en plats, perquè es refredi.

Ingredients:

  • most de raïm 1 l
  • 100 g de nous
  • 250 g de farina

Però també tenim l’especialitat més dolça feta amb mel i que es feia per aprofitar les restes de la producció de mel fixades a les bresques.  Però l’elaboració del mostillo de mel s’ha simplificat i ja no es fan servir les restes de les bresques sinó mel o melosa. La mel es barreja amb aigua i es fa bullir una estona, sense deixar de remenar. Quan hagi arrencat el bull ho remeneu mentre hi aneu agegint la farina i les nous fins que s’especegi. Finalment es deixa refredar en motllos. En resulta un dolç de textura pastosa i forta que s’acostuma a prendre per postres, tallat a tires. En ser un aliment calòric i que es desfà amb la calor, s’acostuma a consumir durant els mesos freds.

Ingredients per a 4 persones:

 • 2 l d’aiguamel
 • 250 g de farina
 • 150 g de nous

Pel que a l’all i oli de codony us ho explicaré al pròxim post, però us espero a Casa Leonardo per delectar-lo!

2 Comments

 1. LUZ CALVO

  JA S’HEM FA LA BOCA AIGUA DE PENSAR TASTAR EL MOTILLO A CASA LEONARDO, QUE BEN SEGUR HO FAN D’E-LLO MES DELICIÓS.
  ESPERO VER-NOS AVIAT. UNA ABRAÇADA,
  LUZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>