El bus del Parc d’Aigüestortes i Sant Maurici enllaça amb el Tren dels Llacs i arriba fins al telefèric de la Vall Fosca

El bus del Parc d’Aigüestortes i Sant Maurici enllaça amb el Tren dels Llacs i arriba fins al telefèric de la Vall Fosca https://www.casaleonardo.net/el-bus-del-parc-daiguestortes…/
Casa rural transport públic Parc nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici
El Bus del Parc d’Aigüestortes i Sant Maurici amplia el seu servei passant per la Pobla de Segur, enllaçant amb el tren dels Llacs i amb el telefèric de la Vall Fosca.

L’ampliació del recorregut del bus del parc d’Aigüestortes i Sant Maurici, una de les grans reivindicacions del territori des de fa anys, ha estat finalment possible gràcies al projecte Last Mile liderat per la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, i finançat amb fons europeus.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici continua apostant per la mobilitat sostenible

Al voltant de 500.000 turistes visiten cada any el Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici. La majoria hi accedeixen per les dos entrades oficials, Espot, al Pallars Sobirà, i Boí, a l’Alta Ribagorça, que des de l’any 1995 ofereixen un servei de taxi des d’aquests dos nuclis de població fins a l’estany de Sant Maurici o el refugi d’Amitges, pel primer, i fins al planell d’Aigüestortes, pel segon.

Darrerament, però, un tant per cent molt significatiu d’aquests visitants ho fan, entre els mesos de juny i setembre, pel telefèric d’Estany Gento  situat a l’extrem més septentrional de la comarca del Pallars Jussà, per la ja coneguda com al tercera porta d’entrada: la Vall Fosca

L’any 2010, el Departament de Territori i Sostenibilitat va posar en marxa el Bus del Parc, un servei de transport públic de circumval·lació que apropava al turista, des de finals de juny a finals de setembre, a les dos portes principals d’entrada al Parc Nacional, millorant la comunicació transversal de les dos valls.

D’aquesta manera, i realitzant un recorregut semicircular que vorejava solament el sector nord del Parc Nacional (la Vall d’Aran), oferia 4 serveis diaris: dos des del Pla de l’Ermita (sortida a les 9,45 i 17,45 h envers Espot) i dos des d’Espot (amb el mateix horari de sortida envers Boí). Aquest darrer servei, però, oferia la possibilitat de poder fer ús de l’autobús de Sort (sortida 9,15 i arribada 21,00 h), durant els darrers anys.

Per tant, el bus del Parc cobria, fins ara, la corona nord d’Espot, a Vielha i al Pla de l’Ermita, fent aturades pels diferents pobles.

Novetat 2019: A partir del 21 de juny i fins al 30 de setembre, el bus del parc donarà servei també fins a la Pobla de Segur. I a partir del 29 de juny i fins al 29 de setembre, s’incorpora un altre bus que enllaçarà el tren de la Pobla de Segur amb la Vall Fosca, l’entrada al Parc Nacional pel Pallars Jussà.

En el cas del bus que arriba al telefèric de la Vall Fosca, els horaris s’han pensat per enllaçar amb les arribades i sortides del tren de la Pobla de Segur. Hi haurà dos viatges, un que sortirà al matí per agafar el telefèric de les 11 h, i un segon, a la tarda, per recollir els viatgers del matí o altres que vinguin de fer una travessa des d’un altre punt del Parc.

Per què arribar al Parc Nacional d’Aigüestortes amb transport públic?

Aquí us deixo algunes raons del per què arribar al Parc Nacional amb transport públic:

  • Contribuiràs a reduir el trànsit. Estudis diuen que un autobús ple redueix 50 cotxes a la carretera
  • Ajudaràs a reduir les emissions ambientals globals de gasos d’efecte hivernacle. Mitjançant l’ús del transport públic, podreu reduir més de la meitat d’aquestes emissions
  • Coneixeràs gent nova, tan visitants com locals
  • Et permetrà relaxar-te
  • Estalviaràs diners
  • Reduiràs la necessitat de combustibles fòssils i l’esgotament dels recursos naturals
  • Planificaràs el viatge i, per tant, reduiràs el malbaratament general
  • Les vistes són millors amb el transport públic
  • Els autobusos i els trens són molt més segurs en comparació amb els vehicles personals
  • I molt beneficiós i important: realitzaràs rutes circulars o travesses, que són sempre més agraïdes ja que d’aquesta manera no repeteixes l’itinerari i només impactes un sol cop sobre ell

 

casa rural transport públic Parc Nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici
 
Tren dels Llacs
Casa rural Casa Leonardo
Bus del Parc
=
Mobilitat sostenible al Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici

Casa Leonardo promou que els seus clients coneguin el territori a peu, en bici o en transport públic, tan en el seu trajecte per arribar a casa com per moure’s en el territori.

El fet de quedar lluny de les grans capitals fa que la majoria dels clients arribin en cotxe i per tan hi hagi més emissions de carboni i un impacte negatiu en la biodiverstitat i els seu hàbitats.

Per tant, per nosaltres l’ampliació del bus del Parc ha estat una gran notícia!

I des del primer dia ja l’hem començat a promocionar: el 29 de juny de 2019, tres anglesos ja el van gaudir!

 

 

 
 
Horaris del bus del Parc 2019 (En funcionament només del 29 de juny al 29 de septembre)
Horaris Bus del Parc d'Aigüestortes i Sant Maurici
Projecte Last Mile a Catalunya

Last Mile pertany al programa Interreg Europe https://www.interregeurope.eu/lastmile/ que està finançat per fons FEDER, i on participen també Bulgària, Eslovàquia, Luxemburg, Àustria i Polònia. L’objectiu principal de Last Mile, centrat en la mobilitat sostenible, és aconseguir solucions innovadores i flexibles que permetin als visitants de zones rurals turístiques fer el darrer tram del recorregut de manera sostenible.

En el cas de Catalunya, el projecte s’ha centrat en la zona de l’Alt Pirineu i Aran. El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Transports i Mobilitat, i conjuntament amb el grup de treball del projecte Last Mile a Catalunya, on el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i l’Ajuntament de la Torre de Capdella, han estat presents des del principi, va marcar com a prioritària per al 2019, l’ampliació del recorregut del bus del parc dins del pla d’acció per a la millora del transport sostenible a l’Alt Pirineu i Aran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>