Com fer l’allioli de codony? Aquí teniu la recepta pallaresa de Casa Leonardo amb peres de cardós , i en la seva absència amb peres d’hivern

L’allioli de codony és un producte típic de la cuina del Pallars . Aprofita el cultiu del codony, una de les poques fruites ben adaptades a les temperatures fredes de muntanya, propi de la tardor. La major part de la collita s’utilitza per elaborar el codonyat i el que en resta es fa servir per aquest allioli.
Els ingredients per fer aquest allioli són:
 • 4Codonys
 • 2 peres d’hivern, i millor si fossin de cardós. Siguin quines siguin les peres que utilitzem, sempre hem de tenir en compte de posar-hi la meitat de peres que de codonys.
 • 1 cabeça d’alls (al gust)
 • oli d’oliva
 • sal
 1. Es comença bullint els codonys i les peres una mitja hora fins que estiguin tovetes les fruites. Nosaltres ho fem així, encara que hi ha gent que els escaliva al forn.
 2. Aleshores les pelem, se’ls hi treu el cor i es tallen a trossos.
 3. Es tritura tot juntament amb la sal i els alls i s’hi va afegint oli fins que estigui ben lligat.
 Es tracta d’un producte molt nutritiu i calòric, de gust dolcenc i lleugerament picant, i amb més capacitat de conservació que l’allioli normal. Es converteix en un producte de rebost, molt adequat per tota mena de plats, tant d’acompanyament per a carns i peixos.  Smplement, si el voleu guardar, el poseu en pots de vidre, els bulliu al Bany Maria, i podeu tenir allioli de codony tot l’hivern
I qué bones són unes torrades ben sucades amb allioli de codony! Se’m fa la boca aigua, me’n vaig a menjar unes quantes!

5 Comments

 1. Luz

  ¡mmmmmmmmmmm…!
  Luz

 2. Núria

  N’he provat de fer però sense peres. Quina bona idea per la propera ocasió!

  • Casa Leonardo

   Prova-ho, surt boníssim, molt més fi. I per aquí dalt busca una perera de cardós i veuràs quina delícia d’allioli de codony.

 3. Gabi

  No hi ha perill de botulisme, al estar envasat al buit? mai l’he volgut envasar, per por a aquest bacteri, ja que no sabia si l’acid del codony és suficient!

  • Casa Leonardo

   Bé, potser no vaig especificar massa. Normalment l’envaso i faig el bany Maria i el conservo a la nevera com a molt un mes. Ja que normalment és quan mengem l’all i oli de codony.
   Hi ha gent que m’ha explicat que ho conserva tot l’any sense posar-hi l’all. D’altra gent conserva la pera i el codony bullit i triturat i, quan el necessiten agafen la pasta i fan l’all i oli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>